Tre ytterligare brukshundsraser som man kanske inte tänker på tillhör rasgruppen brukshund är boxer, dobermann och rottweiler.

Boxer avlades förr fram för att användas till jakten, där var de enastående i arbetet att ståndställa bytet som sedan jägaren kunde skjuta. Numera är boxern en uppskattad familjehund och allroundhund men däremellan har den använts flitigt inom brukset. Det finns många boxerhundar som har höga meriter i flertalet bruksgrenar så som spår, apportering och lydnad. Även idag gillar den här rasen att arbeta såväl fysiskt som psykiskt även om den också uppskattar och värdesätter en mysig dag i hemmets lugna vrå. Egenskaper som pålitlig, modig och samarbetsvillig gör att det är en perfekt hund att prova olika grenar tillsammans med.

Dobermann är en ras med bakgrund inom jakt och vakt. Det är en mycket aktiv ras som är lojal mot sin familj. Rasen innehar en stor jaktlust som sätter krav på psykisk stimulans för att få en hund som är tillfreds och glad. Rasens egenskaper gör att den numera syns i användningsområden som tjänstehund men också att den gör stora framgångar i tävlingsgrenen IPO som är en typ av skyddsarbete. Rasens största utmaning är det sociala där det finns en hel del att förbättra och arbeta på. Med rätt avel och rätt stimulans är dobermann en mycket trevlig ras inom brukshundar.

En annan brukshund som är perfekt lämpad för arbete och har stora framgångsmeriter är rottweilern. Den har i grunden avlats för att arbeta med jakt och vakt innan den sedan utvecklades till draghund. Numera ses rottweilern arbeta i samtliga bruksgrenar och gör bra ifrån sig på tävlingsplanen. Rasen är också godkänd att användas som tjänstehund inom polisen. Dess egenskaper ska vara arbetsvillig, tillgiven och följsam. Det finns en del vakt i den men den är också barnvänlig. Med rätt stimulans och rätt avel blir det därför en mycket trevlig familjehund.