Inom rasgruppen brukshundar återfinns tre stycken australienska raser, Australian Shepherd, Australian Kelpie och Australian Cattledog.

Australian Shepherd är en ras som främst har utvecklats i USA med hundar som har kommit från bland annat Australien. Dessa hundar var i grunden till för att valla boskap och därmed hjälpa fåraherden i hans arbete. Rasen har dessutom alltid varit mycket vacker att titta på vilket har gjort att man har avlat vidare på den. Egenskaper som man värdesätter hos en “aussie” är god vallningsinstinkt, lösningsorienterad och en del vakt. Rasen är mycket intelligent och är omåttligt populär världen över. Den används fortfarande till vallning på olika håll med är också aktiv i andra sporter så som bruksgrenarna spår, sök och lydnad. Rasen gör även stora framgångar på agilityplanen och är en uppskattad familjemedlem.

Även Australian Kelpie “kelpie” har avlats fram på sin vallningsförmåga och var länge ett oersättligt arbetsredskap ute på gärdet när boskap skulle förflyttas. Kelpien har en hög arbetsmoral falustudent.se och en fantastisk uthållighet vilket gör att den trivs bäst under arbete. Det händer att kelpien syns i vallande arbete även idag men rasen är väldigt populär i både spårarbete och lydnad. Rasen syns även på agilityplanen men också i användningsområden inom bevakning och vakt. Det är en komplett allroundhund som också är en trevlig familjehund mellan arbetet.

Australian Cattledog har avlats fram för att användas inom både vallning och vakt. Rasen är populär för att den är något mindre vilket gör att den lätt tar sig fram även i svårframkomlig terräng. Detta är även en ras som har avlats för att klara hårt arbete under långa pass och att dom klarar av att arbeta i varma väderförhållanden. Rasen är idag mycket allsidig och används till både vallning, viltspår, agility och freestyle.

Gemensamt för dessa raser är att de är mycket intelligenta, har hög arbetsmoral och en god samarbetsförmåga då de är lojala mot sina förare.