Med en brukshund får man en stor valmöjlighet när det kommer till hur man ska aktivera sig och sin hund. Många brukshundar tränar och tävlar i de specifika bruksgrenarna, spår, sök och lydnad men utbudet är mycket större än så.

Brukshundarna gillar att arbeta och att ha en uppgift så det gäller bara att hitta något som både hund och förare tycker är roligt att göra tillsammans. Alternativa grenar är till exempel rallylydnad, freestyle, nose work och utställning.

Inom rallylydnad ska hund och förare ha ett nära samarbete och grenen går ut på att ha roligt tillsammans. På tävling kan man till och med få poängavdrag om det ser ut som att ekipaget inte har roligt ihop på planen. Här ska man lyckas utföra vissa moment i en följd och man har skyltar till hjälp som talar om vad man ska göra.

Freestyle är också en gren som bygger på samarbete och glädje och här ska ekipaget uppvisa ett egetkomponerat shownummer som består av en rad olika trick. Tricken sätts ihop och blir antingen en show eller en berättande historia. Alltsammans utförs ihop med passande musik.

Nose work är en självständig gren där hunden ska söka efter speciella dofter i olika områden. Det gäller för hunden att söka igenom ett visst område och sedan markera till sin förare där doften finns. Söken utförs inomhus, utomhus, på fordon och som behållarsök.

Utställning är en bedömningssport där hundens exteriör bedöms utifrån rasstandarden. Här tittar man på hundens rörelsemönster i trav och man tittar på hundens exteriör vid stillastående. Det är viktigt att hunden är van att hanteras då domaren också känner igenom hunden och tittar på tänderna så att det finns ett korrekt bett. Även hundens mentalitet bedöms på ett litet hörn där det kan stå i kritiken om hunden är arg, rädd eller glad.